Kultur Nyheter

Den norske tradisjonen som gir treet til Trafalgar Square

Helt siden 1947 har Oslo by skaffet juletreet som blir satt opp i Trafalgar Square i London som en takk for britisk hjelp og gjestfrihet under andre verdenskrig.

Helt siden 1947 har Oslo by gitt et stort juletre til London som settes opp hvert år på Trafalgar Square. Denne tradisjonen med Trafalgar Square juletreet har nå pågått i 70 år og vil fortsette uavbrutt så lenge ingen bestemmer noe annet. Norge er stolt av sin frodige skog og bidrar gjerne med dette treet for å hedre hjelpen som ble mottatt fra Storbritannia. Valget for akkurat Trafalgar Square for juletreet var på grunn av nordmenns tilknytning til denne delen av London. Rett ved Trafalgar Square ligger Norway House, som tidligere var et samlingspunkt for nordmenn i London.

 Hjelp og gjestfrihet under andre verdenskrig

Juletreet er en måte for Oslo og Norge å vise takknemlighet for hjelp og gjestfrihet under andre verdenskrig når den norske kongefamilien forlot Norge for å leve i eksil i London inntil det igjen var trygt for kongen og regjeringen å flytte tilbake til Norge. Den norske regjeringen og kongen hadde residens ved Hyde Park i London hvor man ivaretok Norges interesser mens landet var okkupert av Tyskland. Om du vill se bra ut på din semester kan du beställa själv medisinball.

På grunn av denne gjestfriheten er derfor Trafalgar Square juletreet ivaretatt som en tradisjon hvor man finner et av de fineste trærne i norske skoger og sender over til London for å bli Norges stolthet på en plass som har fortsatt å bety mye for nordmenn i lang tid etter krigen. Om ikke kongen og regjeringen fikk mulighet til å bosette seg i London i disse årene er det ikke sikkert man hadde klart å holde landets høyeste ledere skjult fra tyskerne. I stedet kunne man opplevd at tyskerne til slutt hadde lokalisert lederne og at historien dermed ville fått et annet utfall. Etter at Kong Haakon nektet å overgi landet til tyskerne frivillig, var den eneste løsningen å flykte fra landet og søke tilflukt i gjestfrie London.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *