Reiser tips

Hvordan spare opp til ferien?

Vi nordmenn elsker å dra på ferier, både korte og lange. Faktisk dro vi på hele 27 millioner reiser i fjor, inkludert yrkesreiser. Dette til tross for at å reise, koster penger. Mye penger.

Så: Hvordan kan vi spare effektivt, enkelt og smart nok til en ferie? Hva er triksene?

Først og fremst: Når det blir en vane, er det kjempelett. Det finnes mange tips til å spare opp til ferien slik at dere får råd til drømmeferien. Den viktigste faktoren for å få det til, er motivasjon. Har du eller dere det, får dere enkelt nok penger til drømmeferien!

Motivasjon er halve jobben

Sett et urokkelig mål for når ferien skal finne sted, og lag planer for hva du eller dere vil oppleve der. Lag en collage, heng opp post it-lapper på kjøleskapet eller bruk PC-en til påminnelser om målet. Oppdater dem jevnlig slik at påminnelsene ikke henger der forgjeves og/eller blir glemt.

Det viktigste å starte med, er å lage et realistisk(!) budsjett. Et nøyaktig prisoverslag på reisen er lettere å finne ut nå enn noen gang, fordi alt er så tilgjengelig på nett. Du eller dere trenger å finne ut hvor mye både fly og hotell koster for alle som skal reise. 

Dernest må dere regne ut et cirka beløp på lommepenger. Barn trenger naturligvis mindre lommepenger enn voksne, og hvis dere ikke skal bestille all inclusive, må dere også regne med mat i dette budsjettet. Skru opp beløpet når dere er ferdig. Ta alltid høyde for forskjellige uforutsette utgifter eller «må ha»!

Hvis du vil spare lommepenger i kontanter og reisepengene i banken, for eksempel, kan det lønne seg å klistre en lapp med målbeløpet utenpå et Norgesglass, gjerne ett til hver reisende. Veksel og lommepenger, for eksempel, kan legges oppi dette glasset. Husk å telle innimellom, etterhvert blir det veldig gøy!

Enkle sparetips

De fleste banker i dag har en ordning som gjør at et fast beløp går inn på en sparekonto hver gang du drar kortet. Denne er lur å bruke til sparingen! Beløpet vokser fort, alt etter hvilket beløp du har satt. Normalt beløp er 20,-, men mange har fastsatt 50,-. 

Hver gang du får penger inn på konto og har betalt regninger, lønner det seg å sette penger over på den tidligere nevnte kontoen også. Bestem deg gjerne for et månedlig beløp, for eksempel 500,-, og vær streng med deg selv. Det lønner seg til slutt, altså, det lover vi!

Om du eller dere har anledning, kan det lønne seg å selge unna noen ting. Vi nordmenn har ofte mye mer enn vi tror, og mange ting som står helt ubrukte. De ubrukte tingene utgjør ubrukt kapital, og den kapitalen kan vi ha bruk for når vi sparer til drømmeferien.

Med disse sparegrepene, særlig om dere er flere som tar dem, vil dere raskt og enkelt nå målet om å kunne dra på ferien dere ønsker dere. Motivasjonen gir selvdisiplin, og det er egentlig de to viktigste egenskapene som skal til for å klare det. Vi har troa. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *